Search

Muurahaisia pionissa - kaksi mahdollista syytä

muurahaisia pionissa
Kääk, muurahaisia pionissa! Muurahaiset ovat tuttu näky pionin nupuissa, mutta onko niistä kukalle jotakin haittaa?

Tuholaiset ovat kotipuutarhan epätoivottuja vieraita, mutta aina ei ole syytä huoleen. Koska muurahaiset eivät ole kasvissyöjiä, niistä ei itsessään ole pionille haittaa. Muurahaiset pionissa saattavat kuitenkin kieliä myös toisenlaisesta ongelmasta, nimittäin kirvoista.

Miksi pionissa on muurahaisia? 


Yleisin syy on se, että pionin mehukkaasta kukkanupusta erittyy sokeripitoista nestettä, jota muurahaiset keräävät. Sokerin lisäksi neste sisältää proteiineja ja aminohappoja. Kun pionin kukat aukeavat, muurahaiset siirtyvät muille apajille. Torjunnalle ei näin ollen ole tarvetta.

Muurahaiset pionissa voivat olla myös huono merkki


Pionissa kiipeilevät muurahaiset voivat olla myös merkki kirvoista, joiden sokerpitoinen uloste on muurahaisten suurta herkkua. Vaikka muurahaisista ei olekaan kukalle haittaa, kirvojen kohdalla tilanne on toinen. Kirvat ovat puutarhan pahimpia tuholaisia, joten niistä kannattaa yrittää hankkiutua eroon. Kirvojen häätöön tulisi ensisijaisesti kokeilla kotikonsteja, kuten mäntysuopaliuosta, nokkosvettä tai raparperivettä. Olemme kuulleet, että myös tuhkan levittäminen on tuottanut tulosta. 

Tuholaismyrkkyihin kannattaa turvautua vasta viimeisenä keinona, sillä niistä on usein enemmän haittaa kuin hyötyä. Myrkyillä tulee helposti häätäneeksi puutarhasta myös hyödylliset ötökät.

muurahaiset pionissa

Ohessa muutama resepti kotitekoisiin torjunta-aineisiin. Ohjeet on napattu aikanaan Kotiliedestä.


Mäntysuopaliuos


2 dl nestemäistä mäntysuopaa
10 l vettä (noin 20 asteista)

Sekoita ainekset keskenään ja käytä laimentamattomana ruiskutteena kirvoja vastaan.Nokkosvesi


1 kg tuoreita nokkosia tai 250 g kuivattua
5 l vettä

Kaada noin 20 asteinen vesi nokkosten päälle ja anna seistä vuorokausi. Siivilöi neste ja käytä laimentamattomana ruiskutteena kirvoja vastaan.


Raparperivesi


600-700 g raparperin lehtiä
5 l vettä

Keitä lehtiä vedessä teräskattilassa puolisen tuntia. Siivilöi keitos ja käytä laimentamattomana ruiskutteena kirvojen vaivaamille kasveille.


Meillä pionit ovat tällä hetkellä säästyneet kirvoilta, joten emme ole alkaneet häätää nupuissa häärääviä muurahaisia pois. Löytyykö sinun pihapiiristä pioneja? Ovatko ne keränneet kutsumattomia vieraita nuppuihin? Jos tiedät hyvän luonnollisen keinon kirvojen häätämiseen, kerro ihmeessä. Kaikki vinkit ovat silloin tervetulleita, kun viheliäät kirvat löytävät tiensä puutarhaan.

11 kommenttia

 1. Raparperivesi olikin ihan uus juttu minulle. Itse olen suihkutellut tuota mäntysuopavettä ja se toimii.
  Ihanaa viikonloppua murut <3

  VastaaPoista
 2. Joo toi mäntysuopaliuos on meilläkin eniten käytössä :) testattu toimivaksi ;) Ihanaa viikoloppua sullekin Outi ❤️

  VastaaPoista
 3. Minulla ei ole pioneja, mutta harmilliset ötökät ovat valitettavasti muistaneet vierailla monissa kasveissani. Kunnioitan luontoa, enkä halua käyttää kovia myrkkyjä. Mäntysuopaa on siis kulunut muuallekin kuin mattoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi! Onnea taistoon! Ja hienoa että otat luonnon huomioon ❤️

   Poista
 4. Kiitos vinkistä. Meillä näytti olevan murkkuja pionissa. Ja niitä näyttää olevan laattojen alla, koska pihalla on kasoja hiekkaa laattojen päällä. Pioni on vain niin kaunis kukka kuin vain olla voi. Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva olla avuksi ❤️ Pioni on kyllä ehdottomasti meidän lemppari! Oikea puutarhan kuningatar ❤️

   Poista
 5. Pioneissa on muurahaisia, mutta ei kirvoja, eli saavat olla ihan rauhassa työssään, kuten saisivat olla myös jos olisi kirvoja. Pihan toisella puolen löysin yhdestä kukasta kirvoja ja sumute heti käyttöön...
  Itse teen opettajani ohjeella hieman 'väkevämpää' mäntysuopa-ainetta eli lisään veden ja suovan lisäksi ruokaöljyä ( tarttuu paremmin kasviin ja tuholaisiin) sekä viinaa ( rikkoneen taas öljyn rakennetta pienemmäksi?) eli 1 L vettä, 2 rkl tolua/mäntysaippuaa, 2 rkl ruokaöljyä ja 1 tl viinaa.

  Annetaan siis muurahaisten tehdä rauhassa työtään <3
  Mukavaa alkavaa viikkoa teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos tehovinkistä! Täytyy muistaa jos ongelmia tulee :) Muurahaisten aherrusta on kyllä mielenkiintoista seurata! Saavat tehdä työnsä rauhassa meilläkin kunhan eivät aiheuta murheita ;) Ihanan keistä alkavaa viikkoa myös sinulle!

   Poista
 6. Kiitos vinkeistä! Tuota raparperivettä pitääkin kokeilla:) Mukavaa alkanutta viikkoa❤

  VastaaPoista
 7. Kiitos vinkeistä. Onneksi pioneissani en ole murkkuja tai oikeastaan noita kirvoja nähnyt. Muutoinkin on ollut helppo kirvavuosi. Käytä myös mäntysuopaliuosta kirvoihin. Minulla niitä on ollut aiempina vuosina kirsikkapuussani, mutta nyt ennaltaehkäisin suihkuttamalla kylmällä vedellä heti kun ensimmäiset kirvat näkyivät. Ne häipyivät.

  VastaaPoista
 8. Tuon mäntysupaliuoksen voisi poistaa muuten hyvästä tekstistä, sillä sen käyttöhän ei nykytiedon mukaan kuulu luonnonmukaisiin torjuntamenetelmiin eikä sitä muutenkaan suositella.

  VastaaPoista