Search

Kumpi oli ensin: muna vai kana? Iloista pääsiäistä! -kirja paljastaa vastauksen

Iloista-pääsiäistä-kirja
Pääsiäinen on joulun jälkeen vuoden toiseksi suurin juhla. Kirjantekijöitä teema ei kuitenkaan ole inspiroinut yhtä lailla kuin joulu. Vai kuinka monta pääsiäiskirjaa osaat luetella lennosta? Niinpä, vähissä ovat. On jopa hieman hassua, että joululle on omistettu hyllyittäin kirjoja, mutta pääsiäisaiheisia opuksia on markkinoilla varsin vähän. Vaan nytpä kauppoihin on ilmestynyt kirja, jossa fiilistellään pääsiäistä tarinoiden, herkkujen ja askartelujen kera. Sen kertoo jo kirjan nimikin Iloista pääsiäistä!

Tammen kustantama Iloista pääsiäistä! on jatkumoa loppuvuodesta ilmestyneelle Suurten tunteiden joulu -kirjalle. Molempien kirjojen takaa löytyy sama tekijäkolmikko: ruokatoimittaja, stailisti Jatta Heinlahti, valokuvaaja Kristiina Hemminki ja toimittaja Anneli Myller. Tekijöiden vuosikymmenien tausta lifestyle- ja aikakauslehtisisältöjen parissa näkyy kirjassa kauniin kuvina ja kiehtovina tarinoina. 

Kirja sisältää pääsiäiseen liittyviä tarinoita, koristeluvinkkejä ja ah niin herkullisen kuuloisia reseptejä. Löytyypä kirjasta vastaus myös ikuisuuskysymykseen, kumpi oli ensin: muna vai kana? Entä oletko koskaan miettinyt, miksi Suomessa pääsiäistä kutsutaan pääsiäiseksi? Ei esimerkiksi venäläisittäin pashaksi tai kreikkalaisittain pashkaksi. Kirjan mukaan aikoinaan haluttiin välttää sitä, ettei juhla kuulostaisi suomeksi siltä itseltään. Ehkä parempi näin. Hassulta kuulostaisi toivottaa iloista pashaa!

pääsiäiskirja

Pashasta päästäänkin sopivasti muihin juhlakauden herkkuihin. Pääsiäinen kun ei tule ilman mämmiä ja munia. Molemmat noteerataan toki myös Iloista pääsiäistä -kirjassa. Sivuilta voi bongata jopa mämmin reseptin, joten suurimmat mämmifanit voivat testata perinneherkun valmistamista kotioloissa. Omiin korviin mämmin valmistaminen kuulosti jokseenkin työläältä, joten taidamme turvautua kaupan valmismämmiin jatkossakin. Sen sijaan testiin menevät vinkit, kuinka makuelämystä voi korostaa. Mämmin kanssa voi kokeilla mm. lakkahilloa, karpalohilloa, jäätelöä, pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä. 

Pienellä jalostamisella mämmistä tulee astetta juhlavampi pääsiäisherkku. Miltä esimerkiksi kuulostaa mämmimousse? Jos mielenkiinto heräsi, ohje jälkiruokaan tulee tässä:Mämmimousse 

(4-6 annosta)

1dl vaniljakastiketta
3 dl mämmiä
puolikas appelsiinin kuoriraaste
appelsiinin hedelmän liha ja mehu
1 rkl sokeria
1 prk omassa mehussa säilöttyjä mandariinin lohkoja (175g)1. Vatkaa vaniljakastike ja mämmi kuohkeaksi

2. Pese ja raasta appelsiinin kuori. Halkaise appelsiini lautasen päällä, että mehu jää talteen. Koverra appelsiinista hedelmälihat talteen.

3. Valuta ja jauha mandariini massaksi sauvasekoittimella

4. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

5. Tarjoile mämmimousse vaniljakastikkeen kanssa. Vaniljakastikkeeksi sopii kaupan valmis kastike.


Mämmimoussen lisäksi kirja tarjoaa parhaat reseptit rahkaleivonnaisista lampaaseen.

Askarteluosioissa taiteillaan pääsiäismunia, taitellaan serviettejä ja tehdään kransseja sekä kukka-asetelmia. Monenmoista kivaa ja inspiroivaa puuhaa.

iloista-pääsiäistä-tammi

Muuttorumban keskellä askarteluinto on ollut hieman hukassa, mutta tämä kirja sai taas kipinän syttymään. Rairuohot on kylvetty ja viikonloppuna olisi tarkoitus toteuttaa muutama pääsiäisaiheinen askarteluideakin. Hetki pitää vielä odotella, että saamme ne tänne blogiin asti näytille. Paljastetaanpa tässä myös tulevista postausaiheista sen verran, että pääsiäisenä kurkistellaan ensimmäistä kertaa meidän uuteen kotiin ja tiedossa on myös ihana arvonta, jossa voit voittaa kivan sisustusjutun kotiisi. Kannattaa siis pysyä kuulolla!

Jos Iloista pääsiäistä -kirja herätti mielenkiintosi, sitä myydään muun muassa täällä!*

No, kumpiko oli ensin: muna vai kana? Jätetään se nyt kuitenkin paljastamatta, jotta kirja voi tarjota yllätyksiä lukijalleen ;)

Jokos siellä valmistautuminen pääsiäiseen on aloitettu?

*Kirja saatu arvostelukappaleeksi Tammelta
*Affiliate eli mainoslinkki

12 kommenttia

 1. Kaunis kirja! Täällä pääsiäistä ei mitenkään suuremmin vietetä, nautitaan parista vapaasta kiireisen kevään keskellä. Mutta, kyllä pääsiäinen viimeistään on ollut sellainen kevään alku, vihertävine pääsiäisruohoineen.
  Aurinkoista alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pääsiäinen meillekin merkitsee lupausta keväästä. Ei sitä hevin usko, kun ulos katsoo. Päivä sentään on jo pidempi ja aurinko tuo kevään tuntua kivasti 😊

   Poista
 2. No mä niin olisin halunnut kuulla kumpi oli ensin. <3 Ihquisaa viikkistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti aika moni muukin 😂 Ajateltiin olla kuitenkin paljastamatta tuota suurta salaisuutta 😃 Kirjasta se selviää ❤️

   Poista
 3. Iäti arvoituksellinen nimi kirjalla :)
  Pääsiäinen onkin heti joulun jälkeen suurin juhla-aika. Koristeensa ansaitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Saimme tehtyä tänään vähän pääsiäisaskarteluja ja huomenna ekat näytille blogiin 😊

   Poista
 4. Kyllä pääsiäinenkin ansaitsee kirjan. Minulla on vielä pääsiäinen jossain kaukana, kun tuntuu siltä, että tämä talvi ei lopu ikinä. Mämmiä kyllä tein ja se oli helppoa, mutta aikaa meni koko päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho. Sinä olet ollut ahkera. Tekisi mieli kokeilla itsekin tuota mämmiä mutta aikaa pitäisi varata koko päivä. Tuliko itse tehdystä mämmistä millaista maultaan?

   Poista
 5. Kiva kun on tullut paljon erilaisia kivoja kirjoja :)

  VastaaPoista
 6. Kirja vaikuttaa kovin houkuttelevalta :) Hienoja tuli kukkasistanne. Nuo hamahelmet tuntuu olevan niin monikäyttöisiä. Kyllä pääsiäistä on jo askarreltu.

  VastaaPoista
 7. Upea kirja! Harmi, kun oon niin pihi, että en raski ostaa :D Lainata vois kijastosta, jos sinne sattuu joskus tulemaan. Ihanaa viikkoa teille <3

  VastaaPoista