Search

Terassin kesäkukat - perinteistä ja eksoottista

verililjapuu
Mikä ihana kesäviikko! Aurinko on porottanut täydeltä taivaalta ja saanut suomalaiset taas hymyilemään. Fiilis on korkealla täälläkin. Kodin terassitilat on saatu kuosiin ja ilme viimeistelty kesäkukilla. Meillä uudessa kodissa on itse asiassa kaksi suurta terassia, toinen edessä ja toinen takana. Kun terassitilaa on enemmän, meinasi mopo karata puutarhamyymälöissä kokonaan käsistä. Onneksi ennalta määritelty budjetti määritti lopulta, millaisen kuorman kanssa palasimme kesäkukkaostoksilta kotiin.

Takaterassille halusimme luoda maailman, jossa yhdistyy skandinaavinen virtaviivaisuus ja välimeren tunnelma. Värikokonaisuus on luotu pääosin kolmella eri sävyllä: vihreällä, tummanpunaisella ja violetilla.

Verililjapuu

Verililjapuu kasvi

Tummanpunainen verililjapuu (Cordyline fruticosa) on näyttävä ilmestys. Tämä upeus on  tuttu myös monista blogeista ja sisustuslehdistä. Viime vuonna saimme verililjapuun menestymään lasitetulla parvekkeella pitkälle loppuvuoteen asti, sillä kasvi kestää pientä pakkasta.


Verililjapuu viihtyy valoisassa tai puolivarjoisessa paikassa. Suoranaista auringonporotusta se ei kuitenkaan kestä. Kastelun tulisi olla tasaista ja kohtuullista. Mikäli kasvin vie talveksi sisälle, kannattaa sitä sumuttaa tasaisin väliajoin, sillä verililjapuu vaatii suhteellisen korkeaa ilmankosteutta.

Verililjapuun vieressä kasvaa hopeaan taittava eukalyptus eli hopeaeukalyptus ja viininpunainen kirjojuoru. Jälkimäisen nimeä jouduimme kyselemään netin puutarharyhmissä, kun eipä tullut painettua sitä kaupassa mieleen. Täyttä varmuutta meillä ei nimestä ole vieläkään, sillä aivan tavanomainen kesäkasvi ei ole kyseessä. Joidenkin arvioiden mukaan se voisi olla myös purppurajuoru. Kasvi näkyy alla olevassa kuvassa eukalyptuksen vieressä.

eukalyptus

puutarhakukat7

Hortensia


puutarhakukat

Löytyypä terassiltamme myös suomalaisten rakastama hortensia. Liekö yksi suosion salaisuus siinä, että hortensiasta on saatavilla lähes 30 erilaista muunnelmaa. Meillä hortensia sai istutuslaatikossa seurakseen lankaköynnöksen. Tästä tulee varmasti upea kokonaisuus, jahka lankaköynnös pääsee kunnolla kasvamaan.

Hortensian kohdalla kannattaa muistaa, että kasvi tarvitsee runsaasti vettä ja tasaisen kostean kasvualustan menestyäkseen. Suora auringonpaiste ei ole hortensian ylin ystävä, joten kasvupaikaksi kannattaa valita puolivarjoinen paikka, johon kuitenkin tulee hieman valoa.

Tähkälaventeli ja neilikat


Untitled

Parvekelaatikoihin istutimme tähkälaventelia, joka on meille jokakesäinen vakihankinta. Tuoksu on kerrassaan huumaava ja kuivatuista laventelinkukista saa hyvää materiaalia kotikosmetiikkaan. Koska toukokuu on ollut näin lämmin, ei mene pitkään, kun laventeli jo kukkii. Laventelin rinnalle, pienempään parvekelaatikkoon hankimme neilikoita.

neilikka

tähkälaventeli

Höyhenheinätulikruunu, muratti ja kuunlilja


höyhenheinä, tulikruunu ja kuunlilja

Vanhan omenalaatikon ostimme aikoinaan ensimmäiseen yhteiseen asuntoomme Helsingin Arabianrantaan. Se on seurannut muutoissa mukana ja toiminut toisinaan kukkalaatikkona, toisinaan minipuutarhana. Nyt ajan patinoimassa laatikossa kasvaa höyhenheinä, tulikruunu, muratti ja kuunlilja.

Kukontöyhtö


Kukontöyhtö

Terassiportaiden kulmauksissa ilahduttaa värikäs kukontöyhtö. Väri on jatkumoa violetille laventelille ja tummanpunaiselle verililjapuulle. 

Kukontöyhtö on helppohoitoinen kesäkukka, joka viihtyy auringossa. Se kestää jonkin verran kuivuutta, eikä viihdy liian märässä.

Etuterassin kukkaloistoa


lumihiutale kukka

Etuterassin värimaailma on astetta lämpimämpi ja mummolahenkisempi. Parvekelaatikoihin istutimme lumihiutaletta, kesäleimua ja tähtisilmää. Odotamme jo innolla, että lumihiutale lähtee kunnolla rönsyilemään. Sen kukkakin on kauniin hento.

Väriä ja vehreyttä etuterassille tuovat myös muurikello, kesäharso ja lankaköynnös. Odottelemme, että Matkahuolto kiikuttaa tilaamamme roikkukeinun, jotta näistä ihanuuksista voi nauttia kesäiltaisin kirjaa lukiessa.

muurikello

muurikello kukka

sininen hortensia

Tämän sinertävän puutarhahortensian saimme Aleksin veljeltä lahjaksi. Rehevä, runsaskukkainen hortensia ilahduttaa päivittäin portaiden juurella, kun saavumme töistä kotiin. Samalla se toivottaa vieraat tervetulleeksi.

kirsikkapuun kukka

Tällä viikolla iloa on tuottanut myös kirsikkapuu kukillaan. Tätä kauneutta ennättää ihailla vielä muutaman päivän, kunnes hennot kukat alkavat varista maahan. Mikä elämys oli saapua töistä kotiin ja huomata, kuinka hetkessä puu oli puhjennut kukkaan.

Nyt kun kesäkukat on istutettu, on aika nauttia niistä. Yksi erikoisempi yksilö jäi vielä esittelemättä, sillä emme ole löytäneet sille vielä sopivaa ruukkua. Kyseessä on puutarhan musta helmi. Siitä lisää ensi viikolla.

Mitä pidät kokonaisuudesta? Joko siellä on kesäkukat hankittu?

31 kommenttia

  1. Onpa teillä kauneutta kerrakseen terasseilla! Tuolla viihtyy taatusti.

    Mun pitäs jotain hakea, paljoa en laita. Mielenkiinnolla odotan kuinka käy siemenistä kasvatetuille samettiruusuille, onnistuuko.. Ne ainakin kestäis etupihan kuumuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä kun saadaan nämä kukat pysymään hengissä kesän läpi :) Luonto on muutenkin nyt ottanut niin suuria harppauksia, kun lämpötila ollut hellelukemissa. Samettiruusun pitäisi ainakin kestää kuumuutta, sillä joku vuosi sitten me hankittiin niitä lasitetulle parvekkeelle, joka oli kuin pätsi kesällä. Hyvin porskuttivat eli luulen noiden sinunkin kukkien selviävän helteistä :)

      Poista
  2. Katsoin jo instassa joku päivä, että nyt on upea kukkameri teille tulossa. Mahtavalta näyttää ja hei eka kesä uudessa kodissa.

    Aurinkoa sunnuntaille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä niin ihanaa, kun kesän alku uudessa kodissa on ollut näin lupaava. Kiva laittaa omaa kotia ja pihaa. Kunhan säät jatkuisi samanlaisina pitkälle elokuuhun, niin kyllä kelpaisi :)

      Poista
  3. Olen päättänyt nyt muuton yhteydessä siirtyä tekokukkiin. En saa edes mehikasvia pysymään hengissä :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä on käynyt itselläkin mielessä nuo tekokukat, varsinkin sisällä kasvien kanssa tuppaa kastelu ja hoitaminen jäämään niin vähiin, että kasvit kuolevat ennen aikojaan. Katsotaan miten näiden ulkokukkien kanssa käy :)

      Poista
  4. Kaunista <3 Viikon kun on pyörinyt puutarhamyymälässä tekemssä esillepanoa ja myymässä kukkia, niin aika hyvä käsitys on jo mitkä kukat on suosittuja ja perinteisiä, sekä mitkä trendinä nyt. Ja monet kerrat on saanut kuulla, että 'täällähän tulee hulluksi', kun on paljon mistä valita ja kaikki on kauniita :D
    Ihania hetkiä kauniille terasseillenne <3
    ps. istuttakaa hortensiat syksyllä maahan ja suojatkaa vaikka havuilla. Itsellä ne säilyi tuollalailla hyvin ja kasvavat nyt kohisten ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa sinun hommassa saa hyvän käsityksen siitä, että mikä on milloinkin hitti. Kiitos myös tuosta hortensiavinkistä. Pitääpä tosiaan se istuttaa maahan syksyllä, niin jospa saisi niistä nauttia sitten ensi kesänäkin :) Lämmin kiitos Satu sanoistasi.

      Poista
  5. Voikun teillä on kaunista kukkaloistoa! Itse oon istuttanut vasta enkelipelargoneja ja muutamia ruusuja ruukkuihin. Ne ovat jo hieman kukassa, kun kellarista tuodut vasta hankkivat lehtiä! Sadat hyötytaimet kasvihuoneeseen vasta tänään, kun teimme sinne uudet kasvilaatikot. =) Iloista Helluntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saikku. Nyt kyllä tosiaan kelpaa, kun on kukkia ympärillä ja sää mitä parhain, että saa niistä nauttia ulkosalla. Vauhdilla tuo luonto ottaa harppauksia joka päivä. Teille tuleekin runsaasti hyötykasveja jahka pääsevät kunnolla kasvamaan. Kuulostaa ihanalta. Mukavaa ja aurinkoista viikkoa!

      Poista
  6. Kyllä on kauniita asetelmia ja hyviä valintoja :) kelpaa uuden kodin terasseilla viettää aikaa. Jonkin verran olen hankkinut kesäkukkia, mutta ainakin muutama lumihiutale pitää vielä hankkia. Aurinkoista sunnuntaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi lumihiutale on kerrassaan kaunis. Meillä ei aiemmin lumihiutaletta ole ollut, mutta tänä vuonna tosiaan kotiutettiin niitä useampikin kappale.

      Poista
  7. Oih..miten ihanalta näyttää! Todella kaunista! Kyllä vaan kelpaa ihanista aurinko päivistä nauttia tuolla, kaiken kauniin keskellä:) Tuollaista kukontöyhtöä ihastelinkin muutama päivä sitten kaupassa, että oli söpö:) Kesäkukkia on tullut jo jonkun verran hommattua. Kaunista kevätpäivää sinne teille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanalta näytti sinun piha, kun kävin blogissa kurkistamassa. Kukontöyhtö on upea väripilkku. Vaikea nimetä yhtä kukkaa tai kasvia, joka olisi ylitse muiden, mutta kyllä tämä kukontöyhtö yksi lemppareista on silti :)

      Poista
  8. Todella kauniilta näyttää teidän pihalla. Ihanat värit olette valinneet. Kukat on valittu täälläkin ja nyt mennään aika hennoilla pastelliväreillä. Viime kesänä halusin kaiken olevan kirkkaanpunaista ja nyt on vaaleansinistä ja vaaleanpunaista sekä valkoista.
    Ihanaa sunnuntai-iltaa teille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pastelliväri kuulostaa oikein kivalta ja kesäiseltä. Kukkien kanssa parasta on, kun voi vuosittain vaihdella lajikkeita ja sävyjä. Saa aina uutta ilmettä :)

      Poista
  9. No onpas teillä kukkia. :) Minä en kukista välitä, mutta jotain äiti on tuonne istutellut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkia on niin, että hyvä kun itse mahtuu joukon jatkeeksi. Noh, ei sentään :) Mutta ihania ja piristäviä nämä ovat.

      Poista
  10. Arvasin, että teille tulee sinne mielenkiintoisia yhdistelmiä. Tykkään todella erityisesti kaikista noista ei-niin-perinteisistä.

    Mulla oli viime vuonna kanssa sellainen "Välimeriteema" hakusessa ja istutin keskenään samanlaisiin, mutta erikokoisiin ruukkuihin Oliivipuun, laventelia ja heiniä, en muista nimeä. Oliskohan ollut Arabian sulkahirssi. Tykkäsin kovasti. Ja silloin mulle muutama blogin lukija ehdotteli tuota Verililjaa myös, mutta pelkäsin, että on liian punainen. Nyt kun sen teillä näen, niin ei itseasiassa olekaan. Meillä on sen verran tumma terassilaudoitus, ettei tulis liian iso kontrasti.

    Saatte tästä valikoimasta kymmenen pistettä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo verililjapuu usein näyttäytyy puutarhakauppojen verkkosivuilla paljon punaisempana kuin todellisuudessa on. Tai ainakin tällainen kokemus meillä on. Se todella ihana ja jo viime vuodelta meillä vain ja ainoastaan hyviä kokemuksia. Kiva kuulla, että pidit meidän yhdistelmistä. Tänä viikonloppuna meillä on edessä terassilautojen öljyäminen. Ovat päässeet aika kehnoon kuntoon edellisiltä asukkailta, joten hommaa piisaa. Aurinkoa Annukka viikonloppuusi. Nyt siitä on lupa nauttia :)

      Poista
  11. Kaunista on terasseilla. Hyvin natsaa myös värivalinnat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Onneli. Kiva, että meidän kukkavalinnat ja värisävyt miellyttävät muitakin. Aikamoisessa paahteessa ovat heti joutuneet olemaan, kun mutta hyvin ovat tähän asti selvinneet :)

      Poista
  12. Kauniit kesäistutukset! :) Miulla on suuri osa kesäkukista jo ruukuissa, mutta luulenpa, että vielä tulen muutaman hankinnan tekemään. Kukkiin kun ei oikein voi kyllästyä, ja kesähän on vasta alussa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä juuri, että kukkiin ei kyllä kyllästy. Onhan noista aina toki oma hoitamisensa ja rahaakin saa menemään, mutta kerrankos sitä kukkaloistosta nauttii. Kaikki irti kesästä!

      Poista
  13. Voi kuinka kaunista teillä on! Kyllä varmasti nyt terasseilla on mukava istuskella kun kun kukat ja kelit on kilvan komeilee. :)
    Muutamat kukat on täälläkin hankittu, hortensia ja mansikka parvekkeelle ja annansilmiä ja murattia portaiden pielien ruukkuihin. Onneksi 8 vuotta sitten tuli suunniteltua piha niin, että se on mahdollisimman helppohoitoinen. Nyt kukkii ja vihertää ilman suurempaa vaivaa, ruukkukasveja kun olen hieman huono pitämään hengissä. :D
    Iloisia alkukesän päiviä sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nyt on tosiaan saanut nauttia kukista ja lämmöstä kilvan. Onhan tämä ihanaa ja niin poikkeuksellista. Tuntuu, että energiaakin on ollut valtavasti. Toivottavasti sää pysyy samanlaisena, kun juhannuksena alkaa oma loma :) Teillä tosiaan piha on hyvä osoitus siitä, että kun suunnittelee huolella, niin pihasta saa myös helppohoitoisen.

      Poista
  14. Oi miten kaunista! Meille en ole vielä uskaltanut kesäkukkia istuttaa, sillä öisin lämpötila painuu täällä pohjoisempana melko alhaiseksi... Mutta jospa asian saisi parin viikon aikana hoidettua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Jossu. Tosiaan, siellä pohjoisemmassa yöt taitavat vielä olla melko kylmiä. Sama vaara toki täällä etelässäkin on, mutta toistaiseksi ei pakkaselle ole onneksi mennyt. Toivottavasti ei menekään.

      Poista
  15. Hortensia on tosiaan monien suosikki ja ihanaa, kun niitä saatavilla montaa sävyä. Aurinkoa sinnekin!

    VastaaPoista
  16. Vautsi, kertakaikkisen upean näköistä <3 Niiiiin kaunista!

    VastaaPoista
  17. Siellä ovat esteetikot olleet asialla - tyylikästä väriyhdistelyä.

    VastaaPoista