Search

Kahvikuppiin valettu kynttilä eli kuppikynttilä

kahvikuppiin-valettu_kynttilä
Jopas on syksy näyttänyt sateisen puolensa tällä viikolla. Esteri on lähettänyt terveisensä lähes päivittäin eli sateenvarjolle on ollut käyttöä. Sadepäivät ovat antaneet hyvän syyn aloittaa valmistelut loppuvuoden juhlakauteen.  Kynttilän valaminen kahvikuppiin on ollut toteutuslistalla jo pitkään, mutta vasta nyt puuhaan löytyi sopiva sauma. Olemme ihastelleet kuppikynttilöitä aiemmin jo eri aikakauslehdissä ja muissa blogeissa. Miten mahtava tapa hyödyntää vanhat kahvikupit ja kermakot. Kuppikynttilät ovat myös hurmaavia lahjoja läheisille tai vaikkapa opettajille annettaviksi.

Valmistimme kynttilät tuttuun tapaan soijavahasta, josta on noussut meidän suosikkiraaka-aine kynttilöiden valamisessa. Ekologiset kynttilät eivät nokea samaan tapaan kuin steariinista tai parafiinista valmistetut kynttilät. Lisäksi soijavaha on biohajoavaa, joten jäännökset voi heittää biojätteeseen. Jos kahvikuppeja mielii käyttää vielä myöhemmin varsinaisessa tarkoituksessa, on soijavaha helppo putsata niistä pois. 

kuppikynttilä

Kuppikynttilän ohje


Kuppikynttilän tekemiseen tarvitset sopivan kupin (löytyy hyvin myös kirppareilta), kynttiläsydämen, soijavahaa (myös parafiini ja steariini käyvät). Halutessasi voit lisätä kynttilöihin myös tuoksuja ja värejä.

Sulata haluamasi määrä vahaa joko vesihauteessa tai mikrossa. Yhteen kuppikynttilään tarvitset noin kaksi kupillista soijavahahiutaleita. Soijavaha sulaa nopeasti, sillä sen sulamispiste on noin 50°C. Älä päästä sitä kiehumaan. Mikäli sulatat vahaa mikrossa, tee se noin 30 sekunnin sykleissä, kunnes vaha on täysin sulanut. Kun vaha on sulanut, voit halutessasi lisätä joukkoon esim. eteeristä öljyä tai kynttiläväriä. 

Asettele sydänlanka kahvikupin pohjalle keskelle. Jotta se pysyisi paikallaan, sitä tulee tukea. Tukena voi käyttää pyykkipoikaa tai kahta pitkää tikkua, joiden väliin langan asettelee. Kun lanka on paikoillaan, kaada sulaa kynttilävahaa kahvikuppiin. Anna jähmettyä noin vuorokausi, jonka jälkeen voit leikata kynttilän sydämen noin sentin korkuiseksi.

Soijavahan olemme hankkineet Limepop-verkkokaupasta, josta löytyy myös erilaisia eteerisiä öljyjä ja muita tarvikkeita.

kynttilän-valaminen-kuppiin

kynttilä-kahvikuppiin

Näistä tuli niin kodikkaita, että taidamme tehdä kuppikynttilöitä myös joululahjaksi sukulaisille. Kuppejakin on tullut keräiltyä kirppareilta ja kierrätyskeskuksista eli materiaalipulaa ei ole. Kivasti kahvikuppiin valettu kynttilä tuo myös tunnelmaa pimeinä syysiltoina kotiin.

Jokos siellä on viritelty kynttilät esiin? Oletko sinä kokeillut kynttilän valamista kahvikuppiin?


brunch

25 kommenttia

  1. Kynttilät palaa juuri tälläkin hetkellä :) Joskus aikoinaan olen tehnyt jossain kuppikynttilän, taisi olla geeliversio?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin sytyteltiin illan tullen vähän kynttilöitä tunnelmaa tuomaan :) Geeliversioita muistan myös muutaman vuoden takaa. Geelilynttilät olivat silloin todellinen villitys. Nyt niitä ei niin paljoa enää ole näkynytkään. Tunnelmaa viikonloppuusi Katja 😊

      Poista
  2. Suloisilta näyttävät. Minulla meni yllättävän pitkään tänä vuonna, ennen kuin pääsin takaisin kynttilöiden polttelun fiilikseen. Nyt ne palavat taas joka ilta, kun liekeistä kiinnostuneet pikkusormet ovat turvallisesti pinnasängyn laitojen sisäpuolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasten kanssa saa tosiaan olla tarkkana, milloin ja missä kynttilöitä polttaa. Pian teillä on muutama sormipari lisää vaadittavana 😊

      Poista
  3. Kiva idea!
    En ole kuullutkaan soijavahasta. Kuulostaa helpolta. Ehkäpä tätä pitää kokeilla;)
    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi soijavahaa. Se on niin helppoa ja allergiaystävällisempikin vaihtoehto monille. Kivaa puuhaa tämä kynttilöiden tekeminen kaiken kaikkiaan 😊

      Poista
  4. Aina joulun lähellä innostun tekemään erilaisia kynttilöitä. Soijavahaa en olekaan testannut, mutta kuulostaa hyvältä tuo, että sen voi hävittää biojätteen mukana.
    Todella kauniin sirot tuli teidän kynttilöistä.
    Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soijavaha on tosiaan helppo puhdistaa kipoista ja pinnoilta plus sen voi kierrättää biojätteen mukana. Paljon hyviä puolia. Ja palaa todella kauniisti.

      Poista
  5. No nyt on ihan mun juttu, tämä kahvikuppikynttilähommeli. Ihana idea ja ihana tuo peltirasia myöskin. Kivaa viikonloppua teille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän ajattelinkin, että näissä on sellaista fiilistä, joka iskee sinuunkin Tiia. Te olette tainneet jo palautua risteilyltä 😊

      Poista
  6. Voi miten kivoja!♥ Tuollaista soijavahaa en ole koskaan kokeillut, menee vain hetki ja ollaankin jo pikkujoulu/joulunalus tunnelmissa, ihan loistava lahjaidea:) Mukavaa syksyistä viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Kannattaa ihmeessä kokeilla, se on super kätevää ja helppoa :) tulee kivoja lahjoja :)

      Poista
  7. Nämä on niin kauniita ja saan näitä miniän tekeleeltä. Kun kynttilä on poltettu saan kupista kuvausrekvisiittaa <3
    Ihanaa viikonloppua teille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin! Sun pitää itsekin ryhtyä kokeilemaan :) saat kupit uusio-uusiokäyttöö ;)

      Poista
  8. Vau, näitä on pakko kokeilla!

    VastaaPoista
  9. Meillä harvoin poltellaan kynttilöitä, osa kynttilöistä aiheuttaa jo allergisia reaktioita kun ottaa ne pois paketista :/ Kauniit kupit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi! Monien lähteiden mukaa soijavaha on sopivampi vaihtoehto allergiasta kärsiville, se palaa nimittäin kaikista puhtaimmin. Sitä voi kokeilla, josko se soveltuisi teillekin :)

      Poista
  10. Voi miten kauniita! Tuo kermanekka tms on supersuloinen!
    Soijavahasta en oo aiemmin kuullutkaan, mutta ekologisuutensakin takin kiinnostaa kyllä.
    Muistan että joskus toistakymmenta vuotta sitten tehtiin geelikynttilöitä..mummuni varsinkin oli niistä kovin innoissaan kun sai joululahjaksi.
    Kiitos taas kerran kivasta ideasta! Rentoa viikonloppua! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tää on pikkuhiljaa rantautumassa Suomeenkin tämä soijavaha, muualla siihen jo jonkin verran törmää :) Kannattaa tutustua! Siitä on todella helppo tehdä kauniita kynttilöitä :)

      Poista
  11. Tosi kauniita kuvia! Itse olen jopa🙄tehnyt mutta pilttipurkkeihin.Mukavaa viikonalkua🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Moni on noihin pilttipurkkeihin tehnyt, niissä vaan saa olla tarkkana, ettei purkki kuumene liikaa ja räjähdä palasiksi :)

      Poista
  12. Kuppikynttilöitä tein pari vuotta sitten ja kaivoin juuri viimeiset kaksi jemmasta käyttöön:).Soijavahaa en olekaan kokeillut.Pitäisi taas testailla vaihteeksi uusia juttuja niin pirityisi syksyinen mielikin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeessä kannattaa kokeilla! Soijavahalla saa niin helposti kynttilöitä tehtyä :) Sulaa nopeasti ja palaa kauniisti ja savuamatta :)

      Poista
  13. Hei! Oletteko kokeilleet sekoittaa soijavahaan mehiläisvahaa tai kookosöljyä? Näitä kombinaatioita näkee jenkkilän sivuilla mainittavan.
    Vuosi sitten ostettu soijavaha, puusydämet ja kipot odottavat vieläkin, mutta olen saanut aikaiseksi tehdä vasta uuninsytykkeitä soijavahasta ja kananmunakennoista. Teidän blogissa oli kaunis lasikippoon valettu kynttilä puusydämellä ja tarkoitus oli sellainen tehdä- joskus :D

    VastaaPoista