Search

Kankaanpainanta puunlehdillä

kankaanpainanta puunlehdillä
Lueskelimme viikonloppuna uusinta Ihana-lehteä. Selaillessa kiinnitimme huomiota ideaan, jossa t-paitoihin oli painettu kuvioita polkupyöränrenkaalla. Kerrassaan upeita! Jos kiinnostaa, kuvan ideasta löydät meidän Instagram-tililtä, klik!. Lehtijutusta innostuneena päätimme itsekin kokeilla ensi kertaa kankaanpainantaa. Koska hommaan joutilasta polkupyöränrengasta ei ollut saatavilla, kankaanpainanta piti tehdä muulla tapaa. Päädyimme painamaan pihlajan lehdillä kuvioita valkoiseen keittiöliinaan.

Kankaanpainanta on siitä mukavaa puuhaa, että siihen voivat osallistua perheen pienimmätkin. Painokuvina voi käyttää lähes mitä mieleen juolahtaa, kunhan kuvio on helposti painettavissa. Me päädyimme pihlajan lehtiin, mutta yhtä hyvin myös muiden puiden lehdet soveltuvat kankaanpainantaan. Ainakin meistä mustalla kangasvärillä painetut lehdenkuvat valkoista keittiöliinaa vasten näyttävät tyylikkäiltä. Vaikka kuviot eivät identtisiä ole keskenään, tuo pieni rosoisuus särmää lopputulokseen. 

Kankaanpainantaohje löytyy alta.

kankaanpainanta

diy-keittiöliina

Kankaanpainanta puunlehdillä


puunlehti-kankaaseen-ohje

Tarvikkeet:

Kangasväriä
Puunlehtiä
Kangas (esim. keittiöliina tai kassi)
Sivellin

Suojaa työtaso esim. roskasäkillä tai muulla tapaa, jotta väri ei sotke tasoa. Asettele keittiöliina tasolle. Tee ensin testikappale. Jos väri tuntuu liian paksulta, voit ohentaa sitä hieman vedellä. 

Levitä kangasväriä puunlehden pintaan ja paina kankaaseen. Älä kuitenkaan levitä väriä liian paksua kerrosta, jottei se roisku, tursua tai valu. Toista niin kauan, kunnes olet saanut painettua kankaaseen haluamasi määrän kuvioita.

Anna painannan kuivua rauhassa. Kun kuvio on kuivunut, painanta kiinnitetään vielä silittämällä. Silitä kuvioita noin 1/2-1 minuuttia kahden pisteen lämmöllä joko nurjalta puolelta tai oikealta puolelta leivinpaperin läpi.

Keittiöpyyhkeen voi tämän jälkeen vielä pestä 40 asteessa ennen kuin sen ottaa käyttöön. 

Käsistä kangasväri lähtee pois saippuapesulla.

Kangasvärejä ja painamiseen tarkoitettuja erilaisia puuvillatuotteita myydään mm. askartelutarvikeliikkeissä. 

painettu-keittiöliina

Painamamme keittiöliina päätyi - yllätys, yllätys - lahjaksi. Asettelimme sen kauniiseen lahjarasiaan, joka on hankittu vuosi sitten Lagerhausista Tukholmasta. Rasia oli kooltaan juuri passeli keittiöliinalle. 

lahjapaketti-puunlehti

Tällaista meillä on touhuttu. Samalla idealla voi myös koristella lahjapaperia. Silloin väriksi kelpaa esim. akryylimaali.

Oletko sinä kokeillut kankaanpainantaa? Millaisia kuvioita olet painanut ja mihin? Mitäs pidät tästä lehtikuvioilla koristellusta keittiöliinasta?

33 kommenttia

  1. Kankaanpainanta on sellainen juttu, mitä olisi ihan päästä kokeilemaan ja mihin haluaisin itseassiassa perehtyä vähän paremmin. Mietin joskus, että etsisin ihan kurssin sitä varten. Juuri nyt oman blogin, blogiyhteisön ja perheen kanssa aika tunnu riittävän ylimääräisille kursseille tai harrastuksille. Onneksi nautin meidän arjesta ihan suunnattomasti tällaisenakin. <3
    Ihanaa syksyn aloitusta pojat. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla tosiaan on nyt paljon tohinaa elämässä :) Pääasia kaiken kiireen keskellä on, että nauttii kaikesta sata nolla. Joku kurssi kankaanpainannasta voisi olla ihan kiva idea :)

      Poista
  2. Kaunis pyyheliina ja paketti!
    Kankaanpainantaa en olekaan aikoihin tehty. Mutta, on totta että soveltuu hyvin myös lasten kanssa tehtäväksi.
    Jospa kankaanpainanta olisikin jotenkin osana meidän tulevissa joululahjoissa, täytyykin miettiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitahan mietintämyssyyn idea. Puunlehtiä jouluna ei enää ole mutta tapoja painaa kuvioita on onneksi vaikka kuinka :)

      Poista
  3. Joskus muinoin tein paljonkin kankaanpainantaa:kasveilla,erilaisilla sabluunoilla ja leimasimilla,perunalla,vehnäjauholla kuviointia ym.Viljantähkällä tuli ihania kuvoita tyynyliinoihin:).Parina Jouluna olen saanut painettuja pöytärättejä lahjaksi ja ne menee koristeenakin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kyllä innostuin tuosta viljantähkästä painantaideana. Perunaa olen monien kuullut käyttäneen leimasimena :)

      Poista
  4. Tein viikko sitten myös postauksen ko. aiheesta ja jaan siellä omat vinkkini painoleimasimien tekoon. https://rosannaofmay.blogspot.fi/2017/08/diy-leimasin-kankaanpainoon.html
    Koulussa tuli painettua jos minkä näköstä juttua niin paljon, että meni maku kankaanpainoon. Nyt se alkaa pikkuhiljaa palautua takaisin ja osaan taas nauttia tekemisestä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun jaoit omat vinkkisi. Kävin heti katsomassa ja miten kivoja kuvioita oletkaan painanut :)

      Poista
  5. Aivan ihana liina. Kiva idea käyttää lehtiä painantaan. Itsekin olen kangaspainantaa testaillut käytin apuna leimasimia!
    Aurinkoista tiistaita ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmiilla leimasimilla saa tasaisen kauniita kuvioita. Meillä ei sellaista ollut, niin piti soveltaa. Ihan kivoja noista tuli, vaikka kuviot hieman poikkeavat toisistaan.

      Poista
  6. Tulipa kiva!
    Olin ihan unohtanut tuon...ala-asteella oli kankaanpainantaa vaahteran- yms lehdillä..Pieniä pöytäliinoja ainakin tehtiin.
    Pitääpä ottaa selvää jos kuopus haluaisi kokeilla. :)
    Kiitos vinkistä taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni saa tosiaan ensikosketuksen kankaanpainantaan ala-asteella. Minäkin muistan, kuinka äitienpäivälahjaksi aikoinaan tuli tehtyä tyynynliina, johon oli painettu kuvioita.

      Poista
  7. Ihanat, jotenkin herkät. Tuli kaunista ja taatusti on mieluisa lahja. Kivaa viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia <3 Jotenkin tuo lehtikuvio on kaunis, mutta herkkä. Ehkä tuo mustavalkoisuus korostaa sitä :) Iloa sinun viikonloppuusi.

      Poista
  8. Tätä pitäisi kokeilla!
    Ainakin ohjeiden perusteella tuntuu, että ei olisi kovin vaikeaa ;)
    Ja vielä olisi noita lehtiäkin saatavilla.
    Mukavaa viikkoa teille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole vaikeaa. Kunhan suojaa työtason ja ei pane päälleen kaikkista parhaimpia vaatteita, niin muuten homma helppoa puuhaa ja onnistuu keneltä vain. Eikä tuo nyt niin kovin sotkuistakaan ole, mutta väkisin sitä aina vähä väriä roiskuu tehdessä :)

      Poista
  9. Voi miten tuli hieno liina😍👌 Joskus vuosia sitten koulussa kokeiltiin kankaan painantaa..Lahjana tuollainen on aivan ihana, kellään ei varmasti ole samanlaista ja itsetehdyt on lahjoista ihan niitä parhaita!! Kaunista kesäiltaa sinne☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päde :) Ei varmasti ole ihan samanlaista kenelläkään :) Kiva ja uniikki liina siis :)

      Poista
  10. No nyt on sellaista jota minäkin olen tehnyt paljonkin! Hieno liina🤗Mukavaa viikkoa teille☀️☀️☀️☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman ajattelinkin, että tämä saattaisi olla sinullekin tuttua puuhaa :) Kivaa viikonloppua!

      Poista
  11. Voi miten upea pyyhe tuli! Nuinhan voisi tehdä vaikka hienoja tyynyliinoja! Mukavaa iltaa ❤

    VastaaPoista
  12. Tässä ideassa on kivointa juuri se, että kuviot eivät ole identtisiä ja tarkassa järjestyksessä. Aitoa käsityön leimaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kyllä itse tehty saa aina erottua tehdasversiosta :)

      Poista
  13. Me ollaan lasten kanssa joskus kankaanpainantaa harrastettu, mutta täytynee ehdottomasti kokeilla joskus noilla lehdilläkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin kesällä ja alkusyksystäkin lehdillä painaminen onnistuu, talvella pitääkin sitten käyttää muunlaisia kuvioita painannassa :)

      Poista
  14. Kiva ja simppeli idea! Mitähän sitä itse keksisi painaa...? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vain mietintämyssy päähän, kyllä se idea sieltä jossain vaiheessa putkahtaa esiin :D

      Poista
  15. T-paitoihin oon painanut kuvioita esim ajettavan ruohonleikkurin renkaalla, sellainen motocross tyyppinen jälki siitä tuli :) Kun ei ollut irrallaan maastopyörän rengasta, joka oli alkuperäinen ajatukseni. Toinen mainitsemisen arvonen oli kun pyöritin laatikon ympärille villalankaa ja painoin sillä. Se oli kyllä hankalaa levittää maalia lankoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se ruohonleikkurin rengas oli irtonainen ja ylimääräinen. En sentään ajellut leikkurilla paidan yli :D

      Poista
    2. Kiitos näistä vinkeistä. Tuo pyöränrengas on sellainen, että sitä on kyllä vielä joskus kokeiltava :) Ja juu, ymmärsin, että oli kyseessä ylimääräinen rengas :D

      Poista
  16. Oi hitsi, miten kivan näköinen liina siitä tulikin. Tyylikäs ja yksinkertainen, tykkään.
    Muistaakseni kouluaikana on käsityötunnilla tullut kokeiltua, mutta en näin aikuisiällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omatkin muistikuvat kankaanpainannasta ovat lapsuudesta. Olikin korkea aika jo kokeilla tätä lajia uudelleen :D

      Poista