Search

Raparperibrita ja vihreä jäätee nautiskelijan kesään

armas-aika-nautiskelijan-kesä

Kesä on nautiskelijan parasta aikaa. Lomalla, erityisesti mökkeillessä ruoanlaitto on yksi päivän ohjelmanumeroista. Inspiraatiota kesäkeittiöön voi hakea Paavo Halosen, Antti Kauppisen ja Ulla Kokin hurmaavasta Armas aika Nautiskelija kesä -kirjasta (S&S 2017). Se on jatkoa toissa jouluna ilmestyneelle Armas aika Intohimona joulu -kirjalle.

Kirja on kesäkokkaajan unelma ja sukellus tarinoiden kiehtovaan maailmaan. Armas aika tarjoaa nopeita piknik-eväitä, tulella kypsennettäviä herkkuja ja hidasta mökkiruokaa sadepäiviin. Aineksina käytetään tietenkin kesän antimia. Niistä loihditaan aterioita, joista suurin osa soveltuu myös vegaaneille.

Poimimme kirjasta muutaman makupalan myös teille lukijoille. Ensimmäisestä herkusta tietää, että kevät on vaihtunut kesäksi. Raparperibrita on täydellinen herkku olipa sitten kyseessä kesäjuhlat tai takapihalla vietetty kahvihetki verkkarit jalassa. Ja raparperi, nam! Ensimmäisistä raparperin varsista saa kakkuun täydellisen hillokkeen. Britan kaverina voi kahvin sijasta nauttia lasillisen vihreää jääteetä. Molempien reseptit löydät alta.


Raparperibrita


armas_kesa_raparperibrita


Raparperihilloke:

1 l paloiteltuja raparperinvarsia
2,5 dl sokeria
tilkka vettä

Pohja:

150 g voita
1,5 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Marenki:

2 valkuaista
1,5 dl sokeria

Kermatäyte:

2dl kuohukermaa
2 dl maitorahkaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria


Laita raparperit ja sokeri kattilaan. Lisää tilkka vettä, siirrä kattila lämpimälle levylle ja laita kansi päälle. Anna hillokkeen kiehua niin kauan, kunnes raparperit alkavat hieman hajota. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä.

Hilloketta voi tehdä valmiiksi pakastimeen. Se säilyy myös lasipurkissa jääkaapissa viikkoja.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri valkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset, maito ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, ja vatkaa taikina tasaiseksi. Levitä leivinpaperoidulle uunipellille ohueksi kerrokseksi.

Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja vatkaa muutama minuutti, kunnes marenki on kiiltävää. Levitä marenki tasaisesti pohjan päälle.

Paista pohjaa 175 –asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka ja sokerit.

Leikkaa pohja kahteen osaan. Levitä puolet hillokkeesta ja kermatäytteestä toiselle pohjalle. Nosta toinen pohja täytteen päälle ja lisää loppu hilloke ja kermatäyte.

Koristele esim. syötävillä kukilla ja tarjoa heti.

Vihreä jäätee


armas_kesa_jaateet

Hyvän vihreän teen keittäminen on taitolaji. Tärkeintä on, ettet käytä liian kuumaa vettä, sillä kiehuvaan veteen tehdystä vihreästä teestä tulee helposti kitkerää.

Vihreää irtoteetä

Kuumenna vettä kattilassa. Kun vesi on noin 70-asteista eli se alkaa porista, siirrä pannu pois liedeltä ja lisää teelehdet. Anna hautua muutamia minuutteja ja siivilöi teelehdet pois.

Anna teen viilentyä ja laita jääkaappiin kylmenemään.

Maista teetä ja lisää halutessasi vaikka kookosvettä ja sokeri-lientä. Tarjoile jääpalojen kanssa.

armas_kesa_tartetatin_viskikerma

Reseptien yhteyteen kirjoitetuissa tarinoissa tekijät muistelevat mm. matka- ja lapsuusmuistojaan. Juurikin tarinat tekevät kokonaisuudesta viehättävän. Niitä lukiessa myös omat muistot pulpahtavat pintaan, mikä on harvinaista ruokakirjojen kohdalla. Kun tarinankerronta on kohdillaan, lukija saa kirjasta muutakin kuin makuelämyksiä.

Kesäherkkujen ohella kirja kuljettaa lukijan myös erilaisiin kesänviettotapoihin. Miten nauttia juhannuksesta tyhjässä kaupungissa? Mitä herkkuja valmistuu itäsuomalaisessa vastaanottokeskuksessa? Miltä kesän juhlaperinteet näyttävät hartaan ortodoksin mökillä?

armas_kesa_falafel

Jo kolmikon aiempi ruokakirja teki meihin syvän vaikutuksen, eikä Armas aika Nautiskelijan suvi tee poikkeusta. Kirjan tekstit ovat Antin käsialaa, kauneudesta on huolehtinut Paavo ja tunnelmallisista valokuvista vastannut Ulla. Ruokaohjeiden lisäksi kirjasta voi napata vinkkejä kesäiseen kattaukseen, koristeluihin ja kauniisiin asetelmiin. Ihana kirja kaikille kesäfiilistelijöille.

*Kirja arvostelukappale. Kustantaja S&S. Postauksen kuvat Ulla Kokki, reseptit kirjasta.

19 kommenttia

  1. Todellakin ihana kirja!kesäfiilistelyä! Mä nyt vain oon keittiössä pikemminkin Liisa Ihmemaassa tai Mr Bean kuin Jamie Oliver tai Vappu Pimiä,mut kiva katella kuvia :) Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään mikä haka ole keittiöpuuhissa, vaikka kokkailusta pidänkin. Onneksi tässä kirjassa oli paljon sellaisiakin reseptejä, joilla syntyy nopeasti ja helposti kesäruokaa pöytään :) Iloa viikkoosi Kristiina :)

      Poista
  2. Oi, vaikuttaapa kirja ihanalta. Meillä tehdään britakakku aina juhannuksena, tosin mansikoista. Mutta, raparperibrita voisi kokeilla vaikka tulevana viikonloppuna, onhan raparperit nyt hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperit ovat tosiaan nyt sellaisia, että niistä saa aikaiseksi vaikka mitä herkkuja.

      Poista
  3. Ai että mitä kesäherkkuja <3

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa ihanalle kirjalle,pitääkin katsoa löytyisikö kirjastosta:P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja on juuri ilmestynyt eli kannattaa kysellä ja esittää myös toivetta kirjastoon tästä :) Tosi kivoja reseptejä ja nuo mainitsemamme tarinat toivat kivan lisän :)

      Poista
  5. Kuulostaa herkulliselta ja näyttää myös. Tuota kirjaa ei nälkäisenä uskaltaisi aukaista :)
    Ihanaa viikkoa teille ❤️❤️

    VastaaPoista
  6. Ihania kirjoja ja tuota britaa pitää kokeilla, kunhan edelliset herkut on syöty <3

    Ihanaa kesäistä viikkoa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kantsii tosiaan kokeilla. Raparperit ovat nyt parhaimmillaan :) Valoisaa viikkoa Satu sinulle :)

      Poista
  7. En ole ikinä tehnyt britakakkua, mutta tuo vaikuttaa niin herkulliselta että varmaan pakko kokeilla ;)
    Tosiaan, tuota kirjaa ei kannata nälkäisenä lukea!
    Kivaa viikkoa sinne :)

    VastaaPoista
  8. Raparperi on yksi suurimpia herkkujani (joku varmaan ihmettelee, että onpa outo tyyppi) ja raparperibrita on herkkujen aatelia. Kirjaesittely sai minut uteliaaksi. Nyt on pakko tutkailla ihan itsekin, että millaisesta kirjasta on kyse.

    VastaaPoista
  9. Nuo kirjat on kyllä pakko jossain käydä katsomassa. Tai oikeastaan ostaa...tuntuvat niin houkuttavilta.

    VastaaPoista
  10. Voi mikä kiusausten kirja;) Raparperihilloketta pitää kokeilla, sillä Sauvon farmilla on nyt sellainen raparperikesä meneillään että en aiemmilta kesiltä muista. Ja kiitos vinkistä - enpä ihmettele, miksei minun vihreä tee tee kauppaansa;)

    VastaaPoista
  11. Ihana kirja!
    Britakakku näyttää niin herkulliselta.
    Kivaa tiistaita sinne!

    VastaaPoista
  12. Apua miten en ole ikinä tajunnut tehdä rapsubritaa, vain mansikkaa. Tämä Brita-kakku oli edesmenneen 102-vuotiaaksi eläneen Saimi-mummin bravuuri. <3 Tuli mummi mieleen. <3 Rapsu on muuten parasta. <3

    Aurinkoista kesäkuun alkua teille <3

    VastaaPoista
  13. Kaikki raparperijutut ovat niin ihania tähän aikaan vuodesta. Tuo raparperibrita näyttää niin herkulliselta! Mansikkabritaa sitä olen syönytkin, mutta raparperibrita on maistamatta. Jossakin vaiheessa pitää kokeilla. Herkullinen postaus, kiitos!

    VastaaPoista