Search

DIY musta saippua - näin saippuan värjääminen tapahtuu

itse tehty musta saippua

Luulimme, että saippuan valmistaminen on aikaa vievää hommaa. Katin kontit! Saippuan tekeminen valmiista saippuamassasta onnistuu muutamassa minuutissa. Tähän hommaan jää koukkuun, kun huomaa kuinka vaivattomasti itse tehty saippua syntyy.

Valmistimme viikonloppuna pari saippuaa isänpäivälahjaksi. Ajatuksena oli tehdä miehekäs, mutta tyylikäs musta saippua. Saippuan värjääminen onnistuu esimerkiksi mica-väreillä, joista alempana lisää tietoa. Lopputuloksena syntyi kaksi erilaista saippuaa. Ensimmäisestä tuli pelkistetympi, hiilenmusta saippua. Toinen saippua oli piirteiltään avaruudellisempi, jonka pintaa koristi kultaglitter-kerros. Saippuoiden teko-ohje löytyy alapuolelta. Raaka-aineet on hankittu kotimaisesta Limepop-verkkokaupasta.

Saippuan värjääminen mustaksi

käsintehty saippua

Saippuan valmistusohje:



Taikapähkinävettä tai isopropyylialkoholia (klik!)
(Eteeristä öljyä tuoksuksi)
Kuumuutta kestävä astia massan sulatukseen
Muotti

Jos haluat saippuan pintaan läpikuultavan glitter-kerroksen, tarvitset edellisten ainesosien lisäksi:



1. Leikkaa tarvittava määrä valkoista saippuamassaa. Tarvittavan määrän voi arvioida pitkälti silmämääräisesti. Me esimerkiksi leikkasimme valkoisesta saippuamassasta kaksi muottien kokoista palaa. Paloittele sen jälkeen saippuamassa pienempiin palasiin ja asettele kuumuutta kestävään astiaan. 

2. Sulata saippuamassaa mikroaaltouunissa ensin noin minuutin verran, jonka jälkeen jatka sulatusta 15 sekunnin sykleissä, kunnes massa on kokonaan sulanut. Huolehdi, ettei massa pääse kiehumaan.

Saippuamassa voidaan sulattaa myös liedellä vesihauteessa. Tällöin vältä voimakasta sekoittamista, jottei saippuaan muodostu ilmakuplia. Saippuasta tulee kauniimpi ilman kuplia.

3. Värjää saippuamassa mustalla mica-värillä. Valkoiseen saippuamassaan aloitussuhde on noin 2-3 tl/kilo. Sävyn syvyyttä voi arvioida omin silmin.

Halutessasi voit lisätä saippuamassaan eteerisiä öljyjä ja tuoksuöljyjä. Ne eivät ole pakollisia.

4. Kaada mustaksi värjätty saippuamassa muottiin (esim. silikoniseen). Jos haluat tehdä saippuaan ohuen glitter-pinnan, älä täytä muottia piripintaan. Suihkauta saippuan pinnalle taikapähkinävettä tai isopropyylialkoholia, jotta mahdolliset kuplat lähtevät pois.

5. Anna jähmettyä muutaman tunnin ajan. Jos haluat tehdä saippualle vielä erillisen glitter-kerroksen, suorita ohjeen seuraava vaihe. Muussa tapauksessa saippua on valmis.

6. Leikkaa kirkasta saippuamassaa ohuempi siivu ja sulata mikrossa. Värjää kirkas saippuamassa mustalla micalla. Lisää joukkoon ripaus kultaista glitteriä. Kaada massa muotissa olevan jähmettyneen saippua pinnalle. Suihkauta lopuksi saippuan pinnalle taikapähkinävettä tai isopropyylialkoholia. Anna jähmettyä.

7. Jos et heti ota saippuaa käyttöön, pyöräytä saippuan ympärille kelmua, sellofaania tai laita saippua pussiin. Näin estät kosteuden haihtumisen saippuasta.


Menikö mönkään? Ei hätää, saippuamassaa voi sulattaa uudelleen.


diy mustasaippua


Saippuan värjäämisessä käytetty mica-väri on jauhemuotoinen väri. Pääsääntöisesti micat värjätään luonnollisilla väreillä, kuten rautaoksideilla ja muilla luonnossa esiintyvillä väreillä. Värejä voi käyttää mm. luomiväreissä, huulituotteissa, poskipunissa ja kylpytuotteissa, kuten saippuoissa. Se soveltuu niin glyseriinipohjaiseen saippuamassaan kuin kylmäprosessisaippuaankin.

Saippuassa käytetty glitter on keltakullan väristä, kosmettiikkalaatuista mikrohienoa glitteriä. Siinä on käytetty pelkästään elintarvikehyväksyttyjä värejä.

glittersaippua

Mitä mieltä olet näistä mustista saippoista? Oletko kokeillut saippuan valmistamista?

*Yhteistyössä Limepop

28 kommenttia

  1. Ihanaa tuo kultaglitterisaippua! Mulla oli saippuavälineet, mutta myin ne pois, kun en saanut aikaiseksi tehtyä saippuaa... Musta saippua on kyllä miehekäs ja tyylikäs! Mukavaa viikonloppua sinne <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 se glitter on kyllä mahtava! Tekis mieli vaan koko ajan pestä käsiä :D mukavaa viikonloppua sinullekin :)

      Poista
  2. Vau, onpa tyylikkäitä! Mun on pitkään pitänyt kokeilla saippuan tekoa, mutta jotenkin ajatellut sen olevan liian monimutkaista olemattomalle ajatustyölle. Ehkä pitäisi nyt rohkaistua vaikka esikoisen kanssa kokeilla ja tehdä opettajille joulumuistamiset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanna! Tää ei tosiaan oo vaikeeta, kannattaa kokeilla! :) kiva pieni muistaminen, oikein hyvä esimerkiksi opettajalle kuten sanoit :)

      Poista
  3. Onpa tyylikkään näköinen saippua, tykkään. Kivaa vaihtelua valkoiseen saippuaan.
    Ihanaa viikonloppua teille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ole! Me tykätään kanssa :) tää on melkeen kuin asennesaippua ;D kivaa viikonloppua myös sinne <3

      Poista
  4. Ihana saippua 😀Tässähän olisikin kiva pikkujoululahja idea 👍

    VastaaPoista
  5. Aivan tosi hienoja!!
    Joulusaippuoita tein pari vuotta sitten, täksi jouluksi tekisi mieli niitä taas puuhastella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Miru! Noniin nyt on siis hyvä aika kulunut että voi taas pistää saippuat tulille ja kääreisiin ;) Kivaa viikonloppua!

      Poista
  6. Miten musta voikaan olla virkistävän näköinen saippuana! :) Hienostunut viba, tykkään :) Saippuan tekoa en oo koskaan kokeillut, pitäisikin joskus ottaa ihan asiaksi edes kerran kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillekin oli ensimmäinen kerta, kun perinteistä saippuaa teimme. Yllätys olis suuri, ettei ollut työläämpää. Musta saippua on kyllä päheä ja samalla tyylikäs :)

      Poista
  7. Musta kuulostaa niin mustalle mutta on kyllä sitten kuitenkin todella innostava.

    VastaaPoista
  8. Niin hienoja ja tyylikkäitä. Limepopilla on kyllä ihan ykkösmateriaaleja. Mistä muuten tuo 100% handmade saippuamuotti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Tiina. Tiedätkö noita muottejakin saa Limepopilta. Moni on niitä ihallut. Tosi kivoja ja mukava, kun lahjasta heti ymmärtää, että itse tehty :)

      Poista
  9. Tulipas tyylikkäät saippuat! On pitänyt kokeilla jo pitkään saippuahommia, mut on vain jäänyt. Jotenkin muka vaivalloista hankkia kaikki tarvittavat ainekset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna kun sopiva sauma löytyy, niin ehdottomasti kokeilet. Meillä oli tänäänkin saippuapaja pystyssä. Hieman tosin hammasta kiristeltiin kun visio ja lopputulos eivät aivan olleet yksi yhteen. Laitetaan myöhemmin tänne kuvia, mitä tällä kertaa tuli tehtyä :)

      Poista
  10. No nyt on komeita saippuoita! Musta väri ja kimallus nostaa ne upeaksi lahjaksi. Muotti kiinnostaa myös minua, mistä löysitte? Mukavaa sunnuntaita, terkuin Suska.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Susanna. Tuo muotti on tosiaan Limepopin verkkokaupasta myös. Löytyy täältä: http://www.limepop.fi/Siliknimuotti-Hand-Made

      Poista
    2. No jopas olen huonosti ne sivut tutkinut, kiitos paljon!

      Poista
  11. Vastaukset
    1. Kiitos :) Mukavaa lokakuun loppua ja pirteää marraskuun alkua sinulle :)

      Poista
  12. Mahtavan miehekkäitä!Olen jo useamman vuoden pyöritellyt saippua-asiaa mielessäni,mutta vieläkään en ole saanut aikaiseksi kokeilla...Viikonloppuna käväisin Joensuussa Taikasormet-messuilla ja siellä ihailin käsintehtyjä saippuoita ja mietin miten ihana joululahja kauniisti paketoitu saippua olisikaan.Pitäisiköhän nyt potkaista itseään ja kokeilla valmistaa muutama lahjasaippua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin! Näillä kelpaa! Kannattaa koittaa, ei ole monimutkaista! Nää on tosi kiva lahjaidea!

      Poista
  13. Todella tyylikäs. Glitteri tuo sopivasti bling blingiä :)

    VastaaPoista