Search

Rapujuhlien menu ja ruokavinkit

rapujuhlien-menu
Kun viime postauksessa keskityttiin rapujuhlien kattaukseen, nyt siirrytään itse asiaan eli ruokiin. Pääosassa ovat tietysti saksiniekat, mutta vieraille kannattaa varata myös muuta tarjottavaa.

Meillä ravut ovat aina olleet osa pääruokaa. Alkupalaksi tarjoamme usein kevyen keiton, mutta tällä kertaa innostuimme tekemään hauskoja rapu-croisantteja herkullisella skagen-täytteellä. Aika veikeitä tarjottavia, joissa juhlien teema nousee hyvin esille. Perinteisesti rapujen kanssa tarjotaan myös paahtoleipää, tillisilppua, voita ja Västerbotten-juustopiirakkaa, joka on rantautunut Ruotsista suomalaisiin rapupöytiin.


Meillä rapujuhlien menu näytti seuraavalta:


Täytetyt Croisantit

**

Ravut
Merellinen salaatti
Västerbotten-piirakka
Mätikastike piirakalle
Paahtoleipää, voita ja tillisilppua

**

Jälkiruoka


Rapujuhlien tarjottavia laatiessa on hyvä muistaa myös äyriäisille allergiset ja lapset. Lapsille rapujen syönti saattaa tuntua kovin hitaalta hommalta. Aikuiset toki voivat auttaa kuorintaurakassa. Äyriäisallergisille puolestaan hyviä tarjottavia ovat tapakset.

Kokosimme alle täytettyjen croisanttien, Västerbotten-piirakan ja mätikastikkeen reseptit. Lisäksi kerromme, kuinka tehdä tilliliemi kaupan pakasteravuille. Jos sinua mietityttää, kuinka monta rapua vierasta kohden kannattaa varata, siihenkin annamme muutaman vinkin.

täytetyt croisantit

Croisantit katkaraputäytteellä


(täytteen ohje: maku.fi)


100 g katkarapuja (pakaste)
50 g smetanaa
1/2 dl majoneesia
1 rkl tuoretta tilliä (silputtuna)
1 tl sitruunamehua
1 tl dijoninsinappia
1/4 tl mustapippuria


Sulata, valuta ja hienonna katkaravut. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Viillä croisantit auki ja täytä katkaraputäytteellä. Koristele halutessasi cocktailtikuilla, joiden kärkeen on liimattu tekosilmät. Voit tehdä silmät myös mustista oliiveista.


rapu-croisantit

Rapujuhlien menu

Tilliliemi kaupan pakasteravuille


2 l vettä
3 rkl karkeaa merisuolaa
2 tl sokeria
nippu kruunutilliä kukintoineen
1 pkt kaupan pakasterapuja


Kuumenna vesi, suola, sokeri ja tilli kiehuvaksi. Pane jäinen rapuharkko isoon astiaan. Kaada kuuma tilliliemi päälle. Anna sulaa ja maustua jääkaapissa muutamasta tunnista seuraavaan päivään. 

Jos olet ennättänyt sulattaa ravut jääkaapissa, kannattaa tilliliemi tehdä silti niille. Anna liemen kuitenkin jäähtyä ensin ja kaada vasta sen jälkeen se rapujen päälle. Anna maustua jääkapissa muutamasta tunnista seuraavaan päivään.

Rapujen määrä rapujuhlissa


Kuinka monta rapua vierasta kohden tulisi varata? Rapujen määrä riippuu pitkälti siitä, tarjotaanko rapuja alku- vai pääruokana. Alkuruuaksi rapuja kannattaa varata noin 6-8 kappaletta per henkilö, kun taas pääruualla sopiva määrä henkilöä kohden on 10-12 rapua. Isäntäväen on kohteliasta kertoa vieraille, kuinka monta rapua on varattu ruokailijaa kohden. 


västerbotten-piirakka

Västerbotten-piirakka


Taikina
125g voita
3dl vehnäjauhoja
1rkl vettä

Täyte:
150g Västerbotten juustoraastetta
3 munaa
2dl vispikermaa
suolaa ja mustapippuria


Sekoita huoneen lämmin voi, vehnäjauhot ja vesi keskenään. Anna taikinan levätä viileässä tunti. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Painele taikina voideltuun vuokaan, pistele haarukalla ja esipaista noin 10 minuuttia.

Aloita täytteen tekeminen raastamalla juusto. Sekoita kananmunat ja kerma. Lisää joukkoon juustoraaste. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada täyte piirakkavuokaan ja paista noin 15-20 minuuttia. Anna piirakan hieman jäähtyä ennen tarjoilua.


mätikastike rapujuhlat

Mätikastike piirakalle


kurkku
1 limetin mehu
1dl mätiä
1dl crème fraichea
mustapippuria
tilliä hienonnettuna


Suikaloi kurkku mahdollisimman pieneksi ja mausta limetin mehulla. Lisää joukkoon mäti, crème fraiche, mustapippuri ja hienonnettu tilli. Anna kastikkeen maustua tovi. Tarjoa piirakan kanssa. Maistuu hyvälle myös paahtoleivän päällä.

Piirakan ja mätikastikkeen ohje on napattu Västerbottensostin sivuilta (klik!).

***


Rentouttavaa viikonloppua!

17 kommenttia

  1. Onpa upea menu ja nuo croisantit silmillä on niin hauska idea <3
    Kivaa perjantaita ja tulevaa viikonloppua ihanat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, nuo croisantit oli aika kiva ja pirtsakka lisä kemuihin. Mukavaa viikonloppua Outillekin :)

      Poista
  2. Ihan luvattoman hyvännäköistä. Minä olen alkanut jo vaivaamaan täällä päätäni tulevien 1-v syntymäpäiväjuhlien tarjottavien kanssa. Voin kertoa, että päänsärky on taattu, kun lapsen kummitäti on allerginen lähes kaikelle.

    Siitä voimattamastani lounas-kassista halusin kertoa sellaisia terveisiä, että se on ihan täydellinen, kun vauvalle pitää pakata viikonlopun ruuat mukaan mummilaan. Maidot, välipalapussit, ruokarasiat ja vitamiinit menee nättiin järjestykseen keskenään ja pysyvät myös järjestyksessä matkan ajan. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, allergiat aiheuttaa aina kokkailijalle päänvaivaa. Niiden kanssa kun oltava tarkkana. Toivottavasti keksit sopivat tarjottavat :) Kiva myös kuulla, että arvontavoitto on otettu ilolla vastaan. Meilläkin samanlainen kassi vakikäytössä :)

      Poista
  3. Nuo hauskat croisantit menee kyllä viikonloppuna testiin! Maistuvat taatusti lapsillekin retkieväänä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on tosi helpot tehdä ja lapset pitävät varmasti, kun aikuistenkin mieleen ovat :)

      Poista
  4. Slurps nuo croisantit näyttää niiiin herkullisille!

    VastaaPoista
  5. Kiitos ihanasta menusta <3
    Mies toi saavillisen rapuja ja pitäisi pistää pirskeet pystyyn joku viikonloppu (keitettiin siis ravut pakkaseen odottamaan parempaa hetkeä :))...Nyt loppui pähkäily menun suhteen..nuo croisantit ovat huippu hauska idea ja tuo piirakka on juustohullun unelma <3
    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  6. Tulipa croisanteista veikeät ja ihan ravun näköiset pienellä silmätikuttamisella. :)

    VastaaPoista
  7. Nam. Tarvii kokeilla joskus noita croissantteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on helppo ja hyvä tarjottava moneen tilaisuuteen :) toimii loistavasti esim brunssillakin :D

      Poista
  8. Tästä tulikin mieleen, että rapurapurallaateja on pakkasessa...
    Croissut näyttävät erityisen herkullisilta.
    Ja kattausideat aiemmassa postauksessa kruunaavat kaiken :)

    VastaaPoista
  9. Aivan upeaa tarjottavaa. Tänä vuonna jäivät kiireiltä rapujuhlat väliin. On ne niin hauskoja juhlia. Nuo rapusarvet kyllä naurattaa, niin hauskat ne ovat. Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos liisa, rapusarvet sopii moneen tilaisuuteen, vaikka vaan ihan aamiaispöytään ;) kannattaa kokeilla! :)

      Poista