Search

Itse tehdyt koirankeksit

itse tehdyt koirankeksit

Hyvää kansallista koiranpäivää! Jep, sellainen päivä on tänään. Koiranpäivä on Suomen Kennelliiton järjestämä valtakunnallinen teemapäivä, jota vietetään 24. huhtikuuta. Koiranpäivällä Kennelliitto haluaa muistuttaa ihmisen parhaan ystävän merkityksestä.

Myös lemmikit kaipaavat toisinaan lahjoja ja pientä hemmottelua. Mikäpä olisikaan parempi tapa hemmotella koiraa kuin itse tehdyt koirankeksit. Teemapäivän kunniaksi päätimme julkaista koirankeksien ohjeen, jonka olemme napanneet Lahjoja puutarhasta -kirjasta (Tammi 2013).

Kekseissä on käytetty runsaasti persiljaa, joka raikastaa koiran hengityksen. Näin ollen omistajatkin ovat kekseistä varmasti mielissään.

koirankeksiohje Kaikki Paketissa

Itse tehdyt koirankeksit

diy koirankeksit

Itse leivotut koirankeksit (noin 32 keksiä)


Noin 120 g:n nippu persiljaa varsineen hienoksi silputtuna 
Iso porkkana raastettuna 
60 g cheddarjuustoa tai mitä tahansa voimakasta, kovaa juustoa raastettuna 
3 rkl oliiviöljyä 
5 dl kokojyvävehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5-2 dl kanalientä tai vettä 
Luun muotoinen piparimuotti 

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Päällystä pari peltiä leivinpaperilla. 

Sekoita persiljasilppu, porkkanaraaste ja juustoraaste keskenään. Kaada seoksen joukkoon öljy. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja leivinjauhe. Sekoita ja vaivaa jauhoseoksen joukkoon persiljaseos. Lisää joukkoon vähitellen kanaliemi tai vesi. Sekoita, kunnes taikina on tasaista ja sopivan paksua. Vaivaa taikinaa ensin käsin, jonka jälkeen kaada se jauhotetulle pöydälle. Kaulitse taikinasta noin puolen sentin paksuinen levy. Ota taikinasta muotilla luunmuotoisia keksejä ja nostele ne pellille.
Paista keksejä noin 25 minuuttia tai kunnes ne ovat kovia ja reunoilta kullanruskeita. Jäähdytä. 

Koska kekseissä on käytetty juustoa, ne kannattaa antaa lahjaksi mahdollisimman pian valmistamisen jälkeen. Keksit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa muutaman viikon.

Luun mallisia pikkuleipämuotteja voi tiedustella keittiötarvike- ja leivontatarvikeliikkeistä. Hyödynnä lopuksi pikkuleipämuotti lahjan koristeena.

Itse leivotut koirankeksit

Näihin koirankekseihin liittyy pieni tarinakin. Naapurirapussa asuva ystäväpariskunta tietää, että meillä on tapana muistaa tuttavia pienillä yllätyksillä ja kyläviemisillä. Taannoin naapurit esittivät toiveen, että jättäisimme lahjat kotiin heillä käydessään. Toki olemme yrittäneet kunnioittaa toivetta mitä suurimmassa määrin. Sen verran pyyntöä on kuitenkin tullut kierrettyä, että olemme isäntäväen sijasta muistaneet heidän lemmikkejään. Tapa on ollut naapurien mieleen, ja esimerkiksi koirankekseistä sateli paljon kehuja. Keksit menivät kuulemma kuin kuumille kiville.

koirankeksit resepti

Millaista koiranpäivää siellä suunnalla vietetään?

24 kommenttia

  1. Aivan ihania keksejä ja tuo muotti on niin suloinen. Meillä ei koiranpäivää vietetä muuten kun ihailemalla pihapiirissä asuvia koiria. Aina halusin meillekin koiraa, mutta ikävä kyllä oma allergiani estää tämän haaveen toteutumisen.
    Ihanaa sunnuntaita teille kahdelle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allergia tosiaan sanelee paljon ja silloin lemmikin hankkiminen ei ole mahdollista. Meilläkään ei eläimiä ole, kun perhepiirissä ja suvussa paljon allergisia.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Eikö olekin :) Kyllhän näitä voi itsekin maistaa, mutta enemmän taitavat olla koirien herkkua ;)

      Poista
  3. Aivan ihania <3
    Nyt kun oon ollut dieetillä niin tuntuu että kaikki vähäkään ruokaa muistuttavat kuvat saa kuolan vähintäänkin valumaan :D Nyt just mä haluaisin olla koira, mieluiten just Tiuku tai Tessa :D haha :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän tunteen. Dieetillä mainosten katsominenkin tuskaa, kun kaikkialla näkee ruokaa. Iloista viikkoa!

      Poista
  4. Täytyypä laittaa muistiin tämä, pakko testata...meillä tosin tuo vanhempi koira on sen verran herkkä, että aika pienestäkin tulee kipeäksi.

    VastaaPoista
  5. Kiva idea ja hauska tapa kiertää kyläviemiskieltoa:)
    Meillä ei vietetä koirienpäivää, kun koira on vielä vain haaveissa,tai mikropossua jos minulta kysytään.Toisaalta nuo keksit uppoaisi ihan taatuti myös possuun:P.
    Oliko kirjassa ohjetta kissojen-herkkuihin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti keksit uppoaisivat possullekin :) Täytyy katsoa, oliko kirjassa kissanruokaohjetta. Hieman epäilen, mutta jos löytyy, niin lupaamme vinkata.

      Poista
  6. Itse vietän aina kissanpäiviä, mutta äitille ja hänen koiralleen voisi tämän ohjeen ylös kirjoittaa. :)

    VastaaPoista
  7. Voi miten suloinen idea! Voisinkin leipaista toisen koiramme syntymäpäivän kunniaksi tällaisa! :) <3

    VastaaPoista
  8. OOh miten suloiset, meidän Samppa sanoo, hau, hau hau eli kyllä kelpaisi kiitos ja söisi kuulemma koko pussin kerralla. ;)

    VastaaPoista
  9. hah, aivan huippuidea!!!

    Aurinkoista kevätviikkoa teille.
    Kohta se kesä sieltä puskee päälle, pakko uskoa :D

    VastaaPoista
  10. Taas kiva idea <3
    Meillä nuo karvakamut on hellitty ja lellitty muutenkin ihan piloille, joten kansallisen koirapäivän kunniaksi oli ns.huoltopäivä eli kylpy, korvien hoito ja kynsien leikkuu :)
    Olen googlettanut kyllä koirien keksien teko-ohjeita, mutta enpä ole koskaan tehnyt vaikka ohjeita 'korvamerkinnyt'...tosin toisella koiralle ei vehnä käy, joten täytyy keksiä jotain muuta tilalle, tosin nuo on super nirsojakin :/ (oma vika ;))
    Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
  11. Tiuku ja Tessa varmasti ilahtuvat tällaisista lahjoista ;)

    VastaaPoista
  12. Kaikkea te keksittekään, WAU :) 

    VastaaPoista
  13. Ette sattumoisin olisi kokeilleet, miten keksit onnistuisi esim. Maissijauhoihin? Meidän vanhus on pahasti allerginen vehnälle. Kiva idea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Ei olla kokeiltu maissijauhoihin, mutta en näe mitään syytä, miksi ei onnistuisi myös niihin. Jos päätät kokeilla, kuulisimme mielellämme miten onnistui.

      Poista
  14. Huomasin että ohjeessa puhutaan leivinjauheesta, mutta aineluettelossa sitä ei ole, mites näin ;) Mutta ihana ohje ja aijon varmasti kokeilla omalle koiralle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Aada ja kiitos kommentista. Todellakin, leivinjauhe on unohtunut ainesosaluettelosta. Tekevälle sattuu :) Onneksi taikina onnistuu ilman leivinjauhettakin. Joka tapauksessa käytimme taikinassa 1,5 teelusikkaa leivinjauhetta. Lisäsimme sen ohjeeseen. Kiitos tarkkasilmäisyydestä :)

      Poista
  15. voiko tässä käyttää kuivattua persiljaa ja jos voi paljonko sitä laitetaan?
    T Outi

    VastaaPoista
  16. Joululahjaksi annoin kaverin koirille. Kuulin juuri että olivat homehtuneet.. epäilinkin että miten voi säilyä noin kauan kun juustoa ohjeessa. Ilmatiivis rasia oli kyllä. Parissa viikossa mennyt täysin homeeseen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Susanna ja onpa harmillista kuulla, että keksit pääsivät homehtumaan. Säilyvyystieto on peräisin tekstissä mainitusta kirjasta, josta ohje on alkujaan peräisin. Olemme useamman kerran itse näitä tehneet ja meillä ei vastaavaa ongelmaa ole tullut eteen. Pisimmillään kuukauden päivän ovat olleet. Sinun tapauksesi kuitenkin osoittaa, että säilyvyys on kestänyt vain muutaman viikon. Kosteus toki voi selittää, mutta kerroit säilöneesi keksit ilmatiiviiseen rasiaan jolloin tämä ei voi olla selitys. Joka tapauksessa meidän pitää muokata tuota säilyvyystietoa. Nähtävästi keksit säilyvät muutamasta viikosta kuukauteen. Sen pidemmästä ajasta meillä ei ole tietoa. Kiitos viestistä, nämä ovat tärkeitä huomioita. Harmittaa toki, että keksit eivät kohdallasi säilyneet kuin sen pari viikkoa. Mukavaa alkanutta vuotta joka tapauksessa!

      Poista
  17. Just tein näitä keksejä, ja ...waude! Minun yli-kranttu vanha rouvani, Carmen 13 wee syö näitä ihan simona! Tykkää kovasti! Tein kolmen viljan jauhoista ja vähäsuolaiseen lihaliemeen.

    VastaaPoista