Search

DIY Kynttilät piparimuotteihin

piparimuottikynttilä2

Päätimme kokeilla ensimmäistä kertaa elämässä kynttilän valmistusta. Niinhän siinä kävi, että hurahdimme hommaan täysin. Kynttilöiden tekeminen on yllättävän helppoa, ja tässäkin asiassa harjoittelu tekee mestarin. Lähestyvän joulun vuoksi käytimme kynttilämuotteina metallisia piparkakkumuotteja. Piparimuotteihin tehdyt kynttilät koristavat mukavasti omaa kotia ja ovat myös ihana joululahjaidea.

Saimme Kotopirkkojen kautta mukavan yhteistyömahdollisuuden askartelu ja taidetarvikkeita myyvän Creativ Companyn (CC Hobby) kanssa. Heidän valikoimistaan (klik!) löytyy kaikki tarvittavat välineet ja tarvikkeet kynttilän valmistukseen. Ja toki myös paljon muuta. Ohjeita ja ideoitakin on roppakaupalla.

Halusimme omiin kynttilöihimme joulun lämpimiä värisävyjä. Maalasimme piparkakkumuotit kuparin värisellä metallimaalilla (klik!) ja kynttilämassan viininpunaisella kynttilävärillä (klik!). Lopputuloksen perusteella värivalinnat olivat oikeat. Ainakin omaa silmää ne miellyttävät.

piparimuottikynttilä1




piparimuottikynttilän tarvikkeet Kaikki Paketissa


Kynttilöiden valmistus piparkakkumuottiin:

Käytä metallisia piparkakkumuotteja sellaisenaan tai maalaa ne esimerkiksi metallimaalilla haluamasi värisiksi. Anna maalin kuivua ja toista maalaus tarvittaessa. Huom. varmista, että käyttämäsi maali ei ole syttyvää ja soveltuu käyttötarkoitukseen! Jos et ole varma, jätä maalausvaihe tekemättä. Muotit ovat kauniit myös ilman maalia.

Laita piparimuotit leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Asettele piparimuottien keskelle metallivahvikkeiset sydänlangat. Sulata kynttilämassa sulatuskattilassa tai vesihauteessa. Kun massan lämpötila on 70-80°C, lisää värirakeet, n. 2 g / 2 kg parafiinia. Sekoita kunnolla.

Seuraa vaikein osuus. Paina piparkakkumuottia tukevasti peltiä vasten ja kaada ohut kerros sulaa kynttilämassaa muotin pohjalle. Sulaa massaa tursuaa väkisinkin hieman muotin alta, mutta älä anna sen haitata. Voit sulattaa jähmettyneet ylijäämät myöhemmin uudelleen. Anna muotin pohjalla olevan massan jähmettyä kunnolla, jotta se estää seuraavaa kerrosta valumasta muotin alta. Kun massa on jähmettynyt, täytä loppuosa muotista sulalla kynttilämassalla. Anna jähmettyä kunnolla. Kynttilä on valmis!

Polta kynttilää palamattomalla alustalla. Sulaessaan massa saattaa loppuvaiheessa tulla hieman muotin ali, joten huomioi se kynttilän alustaa valittaessa. Meidän kynttilöissä näin ei tapahtunut, mutta asia kannattaa silti ottaa huomioon alustaa valittaessa. Parhaiten soveltuu alusta, jossa reunat estävät vahaa valumasta pöydälle. Jos annat kynttilän lahjaksi, kirjoita mukaan ohjeet, kuinka kynttilää poltetaan turvallisesti.


piparimuottikynttilä3


piparimuottikynttilä4



Oletko sinä kokeillut kynttilöiden valmistamista? Jäitkö koukkuun? Luultavasti meillä tämä ei jäänyt viimeiseksi kerraksi. Rentouttavaa puuhaa saada myös ajatukset muualle.

35 kommenttia

  1. Onpa kauniita! Kyllä tuollaisia kelpaisi antaa lahjaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietimme, että nämä ovat kivoja esim. Kerhotädeille tai opettajillekin annettaviksi. Pieniä muistamisia :)

      Poista
  2. Ihania ja varsin kivoja pikku lahjoja jouluksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä :) Eikä loppujen lopuksi kovin vaikeita tehdäkään.

      Poista
  3. Jos mulla vaan olisi vieläkin enemmän aikaa, niin varmasti kokeilisin kynttilänvalmistusta :) Ja mikä ihana idea nuo piparkakkumuotit!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo puparimuotit soveltuvat hyvin jouluteemaan :) Vähän erilaiset kynttilät :)

      Poista
  4. Hienoja! Meilläkin on valettu kynttilöitä monenlaisiin astioihin, se on mukavaa puuhaa. Viime jouluna tein peltipurkkikynttilöitä. Siinä oli paketti samassa, kun purkeissa oli kannet, terkuin Suska.

    VastaaPoista
  5. Ihana lahjaidea. Kun vain olisi aikaa enemmän niin voisin jopa kokeilla itsekkin :)

    VastaaPoista
  6. Tosi kauniit ja superhauska idea...jälleen kerran! Mistä siis näitä ideoita tulee??

    VastaaPoista
  7. Loistava idea vaikka opettajille ja tarhatätien pikkupakettiin! Kotiin voisin haluta valkoisia tähtiä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta. Moni juurikin miettiin miten opettajaa tai hoitotätiä muistaa. Tämä on oikein varteenotettava idea!

      Poista
  8. Oiva keino myös päästä vanhoista kynttilänpätkistä eroon sulattamalla ne ja valamalla uudestaan kynttilöiksi. Väristä vaan herkästi tulee epämääräistä (yleensä ruman ruskeaa :)), jos laittaa kaikenvärisiä sekaisin. Mutta toi piparkakkumuotti ei ole kyllä itselle tullut mieleenkään. Tosi kiva idis (taas)! Itse on tullut vaan valettua sillai vanhanaikaisesti "kastamalla" kynttilälankaa sulaan massaan niin monta kertaa, että niistä lopulta tulee tarpeeks paksuja. Ei oo hätäisen hommaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna pitääkin säästää kynttilänpätkät ja sulattaa ne ensi vuonna kynttiläpajassa. Väri ei tosiaan varmasti ole kovin puhdas jos monia eri värejä sekoittaa, mutta tuleepa hyödynnettyä vanhat kynttilänpätkät.

      Poista
  9. Onpa aivan ihana lahjaidea. Tosi hienosti toteutitte tämän ja siksipä lopputulos onkin ihan täydellinen.
    Ihanaa torstai-iltaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi. Toivottavati myös lahjansaajat tykkäävät :)

      Poista
  10. Tosi kauniita tuikkuja ja noita muottejahan saa kirppareilta edullisesti. Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin. Tähän soveltuu oikeastaan millainen muotti vain. Eri kuvioilla saa mukavaa vaihtelua.

      Poista
  11. Onpas kauniita! Joka vuosi on pitänyt kokeilla kynttilöiden tekoa. Se jotenkin kuulostaa aina kauhean isotöiseltä, mut ehkä ei sit kummiskaan ole?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se Sanna ole. Mekin olemme luulleet niin, mutta kyllä tekeminen oli huomattavasti helpompaa kuin oletime. Pitäiskö seuraavaksi kokeilla saippuan tekoa :)

      Poista
  12. Vitsi miten kivat ja ihan itse tehty! <3 Onnea mukavasta yhteistyöstä ja kuvat ovat kyllä myös aivan huiput!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia. Vielä kun saisi lunta, niin saisi ulkokuviin enemmän tunnelmaa.

      Poista
  13. Tulipa niistä hienoja! Kivat nuo tarvikekuvat! Mulla on ollut haaveissa tehdä kynttilöitä, mutta aina on ollut jotain muuta hommaa...Ihanaa viikonloppua teille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttu tunne. Monta vuotta on pitänyt tehdä kynttilöitä, mutta vasta nyt siihen löytyi sopiva rako. Kiitos kuvakehusta :)

      Poista
  14. Hmmm... Joskos opettelisin .... ensi syksyksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh. Niinpä :) Nyt teet päätöksen, että ensi vuonna sitten kynttilätalkoot!

      Poista
  15. Tuolla menetelmällä noita voisi tehdä ihan vain koristeeksikin ilman sydänlankaa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti :) Tuo kuparinvärinen piparimuotti on kaunis koriste itsessään.

      Poista
  16. Ihania kynttilöitä varsinkin nuo tähdet :) Yllätys että minäkin haluaisin tuollaisia :) Hyvää viikonloppua ;)

    VastaaPoista
  17. Kiitoksia taas ihanasta ideasta! Piparimuotteihin en ole valanut kynttilöitä, vaikka muuten niitä on kyllä tullut tehtyä. Tosin tänä jouluna ei ehdi kokeilemaan tätä, onneksi niitä jouluja tulee vielä monia. Tuikkuja olen teippaillut teidän innoittamana :D. Kerrankin nopea jouluvieminen, joka ei jää kaappiin kenelläkään lojumaan.

    VastaaPoista
  18. Hei! Ihastuin tähän ideaasi kovin, ja haluaisin vinkata siitä diy-joululahjaideoita kokoavassa postauksessani. Sopiiko jos lainaan yhtä kuvaasi postauksessa? Linkittäisin tietysti myös tänne. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Helmi. Ilman muuta voit julkaista blogissasi, jos linkität tekstissäsi tänne :) Kiva, että pidit ideasta :)

      Poista